dimecres, 30 de gener del 2008

SMS o missatge de text?


Els mòbils han canviat molts hàbits de la ciutadania de hui en dia. Ara és quasi impensable eixir de casa sense l'aparell o anar-se'n de vacances sense ell. Però sens eparlar de l'addició que moltes persones ja presenten, m'agradaria fer una reflexió sobre el mal que estan fent els missatges de text a l'escriptura. L'altre dia, mentre mirava un d'aquestos programes que permeten enviar missatges de mòbil, se'm posava la carn de gallina al vore que més de la quarta part mostraven errades ortogràfiques. I no estic parlant de contraccions que tots alguna vegada n'hem fet, sinó de canvis de "v" per "b" o de posar "h" on no toca. Però, el més trist de tot és que quan s'escriu un text que no és de mòbil, es tornen a tindre les mateixes errades. Així que no ens extranye que la nostra crialla, els xiquets i xiquetes que tenen mòbil, puguen suspendre llengua o que de cada 10 paraules facen 7 faltes d'ortografia. Aquest nou llenguatge està acabant amb la bona i correcta escriptura. Des del meu punt de vista, tots aquestos missatges no s'haurien de mostrar via un mitjà com la tele. Els mitjans de comunicació haurien de contribuir a que no es repetiren errades d'ortografia. Hui, sense anar més lluny, en el programa de Matins a Tv3, en un subtítol de l'entrevista podíem llegir: "Nosaltres hem proposa't". No podem viure en un país on vivim envoltats de errades d'aquest tipus.

PD: no em queixe de les errades, que jo també em puc equivocar en algun moment, des d'aci vull fer reflexionar de la situació de la gramàtica. Pense que hui en dia la cosa està més difícil que no fa 25 anys.

2 comentaris:

Oriol Nicolau i Tell ha dit...

Tns rao, ns ps k frm mb akt jovnt q n sap skriure, l culp s dls mitjns d kmunikcio q incitn a skriur pitjo.

Ara seriosament, si que és trist que vegis textos d'exàmens (ma mare en corregeix) escrits amb llenguatge d'sms, i el pitjor és que molts quan els hi diuen ni se'n havien adonat...

Anònim ha dit...

La pregunta és: a quantes coses hem renunciat els professors? Com és que un alumne no és pot estar callat i sentat ni fent un examen? que faran el dia que s'examine del teòric del cotxe? el tiraran de la sala? o li permetran tot? com nosaltres? On està l'autoritat del professors i el pares?
Crec que hem renunciat a massa coses per fer una escola igualitària per baix.
Ja m'agradaria tenir solucions màgiques, però no soc cap geni. Pot ser comencem per treure la O d'obligatòria?

Vicent
Llíria