dilluns, 19 de març del 2007

Reflexió sobre les falles

Avui és dia de Sant Josep, dia en el que es cremen les falles a València. I per què escric jo açò? Per fer una xicoteta i modesta reflexió sobre aquesta festa que cada vegada més s'enquadra dins de la visió blavera.
Resulta que al País Valencià que t'agraden les falles és sinònim de ser un blavero, un dretós, i la realitat és que, des del meu punt de vista, la culpa és nostra, de la gent d'esquerres. Per què un festa del País Valencià ha de tindre color polític? Ara estem pagant les conseqüències d'una època en la qual eres més d'esquerres quan més t'allunyaves de les falles. I ara, com amb moltes altres coses, els blavers, que els vam deixar la porta oberta, s'ho han apropiat. Fa llàstima vore a la Rita en el balcó de l'Ajuntament demanant a la gent que vote o que una fallera major no sàpiga parlar el valencià, però a la mascletà en sí no té per què ser del PP o de CV. Però, com pretenem els d'esquerres lluitar per tot això? Quedant-nos de mans creuades i aprofitant estes festes per a criticar-les des de fora? Pot ser ara és massa tard, o no, però igual que des de moltes associacions culturals es recuperen moltes tradicions antigues, cosa que recolze sent sòcia, crec que les falles també haurien de ser incloses dins d'aquestes tradicions.
Ja dic, és una modesta reflexió fruit d'estar 3 dies de falles al poble i vore com a València este any s'ha notat que hi ha eleccions a Maig.

PD: Ull! no parle de la millonades de diners que paguen uns i altres per blanquejar diners o per lluir-se i emportar-se els millors colors de cara. Sols parle de la festa en sí!Sembla com si ser d'esquerres siguera completament incompatible a agradar les falles. Què un independentista del Principat no li pot agradar ballar sardanes o anar a la diada castellera?

2 comentaris:

Miquel Boronat Cogollos ha dit...

Hola altra volta:

Com que tornes a tindre raó en la crítica a les pureses malenteses de l'esquerra (o d'una suposada esquerra), et recomane el Bloc Faller, que diria que és bastant progressista i que pretén recuperar el patrimoni cultural valencià en benefici de la societat.

D'altra banda, una falla menuda però sostenible, amb idees i sensibilitat arrelades en el seu barri és actualment la de la plaça de l'Àngel de València [foto].

Fins a l'altra.

Anònim ha dit...

Iepa xiqueta! De totes maneres ens ho hem passat bé aquestes falles, no? Un bes des de Llíria (t'he enviat dos correus avui, collons estic irreconeixible)